vrijdag 12 november 2010

Vrijdagochtend

Daar zaten we dan. Het was een gure donderdagavond en we waren aan de bar geschoven in een kroeg waarvan ik nog nooit de vloer had kunnen zien omdat het er altijd zo vol was dat ik niet verder kwam dan zicht op borsthoogte. Nu zag de vieze houten planken en rook ik de geur van verschaald bier. Ik hoefde niet naar de barman te wenken, ze stonden twee man sterk voor onze neus en hadden zelfs tijd voor een gesprek. Een diepgaand gesprek zelfs, want ze waren meer dan barman. Ze waren twee knappe jongens die heel erg goed een feestje konden bouwen op zaterdagavond. Maar op donderdagavond wisten ze niet waar ze heen wilden met hun leven. Achter de bar staan vonden ze best leuk, maar ze zagen ergens ook wel in dat het wat treurig zou worden als ze op hun 45ste nog biertjes tapten en knipoogden naar meisjes van 18.

Ik gaf ze gelijk. En zag mezelf door hun ogen. Wat ouder, leuk werk, wel aardig doelgericht...IIemand waar ze wel wat van wilden aannemen omdat ze het echt even niet meer wisten. Even was ik een baken in de woeste zee. En opeens realiseerde ik me dat ik er drie jaar geleden net zo bij had gezeten als zij. Niet wetend waarheen, met wie en op welke manier. Luisterend naar iedereen die meer ervaren was dan ik. En opeens zat ik daar mensen raad te geven, mee te denken en groeide het besef dat er iets veranderd is in mij. Ik ben weer Fem. Gewoon Fem, zonder de sluier van een trauma over mijn persoonlijkheid. Gewoon Fem die alles wat ze bedenkt eruit flapt en hoopt dat mensen zien dat ze het altijd goed bedoelt. Niet meer de Fem die van buiten best georganiseerd lijkt maar van binnen een wervelstorm is.

En nu, op de vrijdagochtend na de donderdagavond is dat besef alleen nog maar groter. Ik ben ontzettend veranderd maar meer mezelf dan ooit. Mijn ervaringen hebben me eerst keihard op de grond gesmeten, maar me later gelouterd, me completer gemaakt en er zelfs toe geleid dat ik soms iets voor een ander kan betekenen. Niet alleen voor de eerste de beste barman met een identiteitscrisis, maar ook voor haar. Dat meisje dat nog helemaal aan het begin staat van genezing, heling en verandering. Dat meisje dat van buiten straalt maar van binnen kolkt. Ik pak haar hand en knijp er af en toe in als ik voel dat ze het moeilijk heeft. En ik weet zeker dat zij over een tijdje net zo'n vrijdagochtend zal hebben als ik vandaag.

zondag 7 november 2010

Handen thuis

Het is een zeldzaam verschijnsel; Fem die zich vertoont in een van de provicie hoofdstedelijke kroegen. Maar gisteren (of eigenlijk de eerste uurtjes van deze dag) was het dan toch weer eens zover. Ik had mijn kekke hakskes aangetrokken, een shirtje dat net iets meer Fem liet zien dan de gemiddelde koltrui en het haar was grondig in model gekneed. De oorlogskleuren zaten keurig op hun plek geschminkt en het humeur was opperbest. Klaar voor de strijd! Ergens in mijn brein had zich een nieuw kronkeltje ontwikkeld. Dat kronkeltje zorgde voor voorpret en gaf me het idee dat ik iets had om me op te verheugen. Het zou een topavond worden. Vrolijk reed ik in mijn nieuwe bakkie de stad in, met vriendinnetje Y aan mijn zij. Ook haar strijdtenue was zeer geslaagd. We waren er helemaal klaar voor.

Enige tijd later tref ik mezelf aan in de spiegel die achter de bar hangt. Halloohooo, is dat nu dat meisje dat me drie uur geleden nog zo leuk en stralend aankeek in de badkamerspiegel? Ik herken haar niet. Waar is die verwachtingsvolle, fleurige blik gebleven? Geen idee, maar ergens vannacht maakte mijn brein een nieuwe kronkel. Een kronkel richting het besef dat ik niet gemaakt ben voor het uitgaansleven. De kronkel die me er weer even fijntjes aan herinnerde dat een bezoekje aan de kroeg hetzelfde is als een film voor de tweede keer bekijken. De acteurs zijn hetzelfde en ze spelen gewoon weer dezelfde rol. Dus weer zag ik Bobby, bekend van de handdans (een dansje waarbij je hand in hand naast elkaar gaat staan en de armen wat heen en weer zwaait; compleet doelloos, maar je moet wat als je teveel bier drinkt en eigenlijk weinig anders te doen hebt) en van zijn waterige oogjes. En weer zag ik teveel mannen die hun jassen nog aan hielden en een ketting over hun trui droegen. Zelfs de barman deed nog steeds zijn treurige trucjes met gratis shotjes voor wat extra aandacht.

En ook ik verviel als automatisch weer in mijn oude rol. Lol makend en dansend met mijn lieve vriendinnetje, maar onderwijl met ogen in mijn achterhoofd. Want dat iedereen in een straal van twee meter om ons heen ons in de gaten hield, kon me niet ontgaan. De starende, dronken blikken van het manvolk, afgewisseld met een vijandige blik van dames met hun namen aan een gouden kettinkje, maakten dat ik me niet echt op mijn gemak voelde. Helaas kon die alerte houding niet voorkomen dat één of andere treurige kerel zijn hand veel te lang en vervelend aan mijn derriere te goed deed. BAM!!! Explosie in mijn hoofd; 'houd je handen thuis' schreeuwde ik hem toe, zonder te weten wie precies de dader was. Om vervolgens in de ogen van een enorme creep te staren. Boos, verontwaardigd, maar nog steeds keurig in mijn rol, laat ik na hem een dreun voor zijn kop te geven. Hij had het verdiend. Maar ik blijf dat ietwat bange, voorzichtige meisje, dat zich geen raad weet in het uitgaansleven en al helemaal niet met mannen die duidelijk onder invloed van het een of ander zijn. En dus sla ik niet. Doe ik niks. Sta ik daar maar beteuterd te bedenken dat het thuis leuker is. Om vervolgens mijn autosleutels op te graven en naar huis te rijden met het idee dat mijn portie heb gehad. Uitgaan is net als Forrest Gump. Iets waar je met een blij hart eens in de zoveel tijd best eens naar wilt kijken, maar waarbij je telkens vergeet dat Jenny aan het eind van het verhaal doodgaat.