zondag 3 oktober 2010

Loslaten

"Je moet het loslaten". Het is zo'n gevleugelde opmerking die mensen te pas en te onpas gebruiken als reactie op alle dingen waar andere mensen zich druk om maken. Het verdriet om het verlies van je moeder; je moet het loslaten. De oerwens om ooit moeder te worden; je moet het loslaten. Het verdriet om een heel nare relatie(breuk); meid, je moet het loslaten.

Het klinkt zo mooi. Je laat iets los en dan is het weg. Alsof al die bagage niet veel anders is dan een paar roze ballonnetjes, gevuld met helium, aan mooie roze lintjes. Je laat ze los en woesh, weg vliegen ze en klaar.

Waarom reageert mijn lichaam op de woorden 'je moet het loslaten' dan op dezelfde wijze als wanneer ik ontdek dat ik een zwarte haar (not my colour) uit mijn eten, in mijn mond aantref? Mijn maag keert zich om als ik dergelijk goed bedoeld advies hoor.

En ik weet nu waarom. Als je tegen iemand zegt dat hij iets moet loslaten, zeg je indirect dat hij/zij zich er moedwillig aan vast blijft houden. Alsof het een echte keuze is om met je zorgen rond te sjouwen. En dan zeg je dus eigenlijk dat iemand er zelf verantwoordelijk voor is dat hij ergens last van heeft. Dat het zo simpel is er vanaf te komen. Gewoon lekker loslaten....

En alle mensen die ik ken, die met de nodige bagger omstappen, zouden dolgraag willen dat ze de lintjes los konden laten en omhoog konden kijken en zouden zien hoe alle ballonnen weg zouden waaien en weg zouden blijven. Maar ik ken niemand die het lukt. Wel ken ik allemaal mensen die hulp zoeken, zich hard inzetten om verder te komen, positief zijn en er iets van proberen te maken. Die als het ware elke keer een stukje dichter bij de dag proberen te komen dat alle helium uit de ballonnetjes is verdwenen en er niets anders over is gebleven dan de verschrompelde ballonnetjes op de grond. Die ze bij elkaar kunnen vegen en in de container kunnen kieperen. Mensen die wel willen loslaten, maar geen andere keuze hebben dan beetje bij beetje alles op te ruimen.

Vriendlief X klaagt vaak dat de container te snel vol is. Gelukkig begint mijn bagage-container ook aardig vol te raken. Er hangt misschien nog één ballon aan een touwtje....misschien moet ik nu gewoon een schaar pakken  en hem losknippen.... Loslaten. Waar is de schaar?